Historik Falbygdens Mat och Kultur 2010
dec 30, 2010

Historik Falbygdens Mat och Kultur 2010

Tryffelprojektet:

Förstudien följdes av en projektansökan i mars och Falbygdens Mat och Kulturs projekt (ett av fem i Västra Götaland) beviljades med 1 000 000:-  kr för perioden april 2010 – april 2012 .

Projektet Affärsutveckling i kultursystem.

Turistkompetens har köpts in från Falköping NU till projektet för att jobba med Basetool och paketering. Rita Linder på turistbyrån har för projektets räkning genomfört flera utbildningar under året och ca 40 företag har nu produktblad på Västsvenska turistrådets hemsida via Basetool. Arbetet fortsätter med utbildningar City break och paketering under 2011.

I projektet har också Annelie Sandström haft workshops för utställare anmälda till Konstnatten. Tre träffar med inriktning på hur konst skall hängas, vernissagekort och en föreläsning om kreativitet. En bussresa där ca 20 entreprenörer fick möjlighet att se och träffa andras verksamheter genomfördes under tidig höst.

Projektledaren Gerth Bragnå har också deltagit projektträff med de fyra andra kulturnätverken i Gärlesborg och en tvådagarskurs i kulturföretagande i Skövde.

Tryffelprojektet

Under 2010 har inventeringen av möjliga platser för tryffelsökning och tryffelodling genomförts.. På Brunnhemsberget, Ålleberg och på Rössberga kommer plantor att sättas under våren 2011.

Stockuts Livsmedelsförädling har under 2010 fortsatt att utveckla smaksatt olja. De prövar med en smakneutral olja som solrosolja för att tydligare få fram tryffelsmaken.

Turiststrategi för Skaraborg

Föreningen har varit representerade vid fem olika informationsträffar för destination Skaraborg.

Höjdpunkten på Mekelsmäss är Konstnatten och antalet utställningsplatser i Falköpings kommun uppgick till 100 med ca 250 utställare. Därtill kom 8 utställningsplatser i Tidaholm med ett 20-tal utställare av konst och hantverk och 15 utställare i Vallebygden.

Därutöver helgen innan 33 utställningsplatser i Norra Skaraborg och ungefär lika många i Östenbygden. I Mariestads centrum fanns 26 utställningsplatser med kanske 100 medverkande Totalt skulle detta innebära att bortåt 400 medverkande varav ett stort antal konstnärer/konsthantverkare.

Föreningen deltar på mässa i Göteborg med Leaderprojektet; Tryffel på Falbygden