Historik Falbygdens Mat och Kultur 2017
dec 30, 2017

Historik Falbygdens Mat och Kultur 2017

Samverkan med Kinas kulturcenter i Stockholm, Kinas kulturattaché Pu Zhedong och kinesiska kulturarrangemang i Falköping.

2016 hade Konstnatten besök av en kinesisk konstnär som ställde ut i stadshushallen i samverkan med kulturutvecklare Kerstin Arnesson, kulturförvaltningen i Falköping.  Det var Qing Berglund – kinesiska bosatt i Ulricehamn – som kom med förfrågan om det var möjligt för två konstnärer från Peking att få ställa ut under Konstnatten i Falköping. Det blev en utställning i stadshushallen och Kinas kulturattaché i Stockholm Pu Zhedong, blev intresserad av detta och det positiva mottagandet i Falköping så han gjorde ett besök. Ett lunchmöte arrangerades med representanter från kommunen, Falköping Nu och Falbygdens Mat & Kultur. Detta resulterade i en inbjudan om samverkan med Kinas Kulturcenter i Stockholm.
Falköping Nu och Falbygdens Mat & Kultur bejakade förfrågan och midsommardagen gästade oss Förbjudna stadens kammarorkester som gjorde en fantastisk konsert på Kurorten Mösseberg. I september gästade oss Shandong Art Group som gjorde en uppvisning i akrobatik och Kung Fu på Ållebergsgymnasiet och samma vecka kom Pekingoperan på besök till Kurorten Mösseberg.

Pekingoperans framförande filmades av CCTV, en av Kinas största TV kanaler med mellan 250 och 500 miljoner tittare och sändes i Kina dagen efter.

Inbjudan till Kina.
Samarbetet med kinas kulturcenter i Stockholm och Pu Zhengdong resulterade i en inbjudan till Kina och Shandongprovinsen. Falköping fick möjlighet att med en delegation på fem personer gästa Shandong.
I slutet av november reste Gerth Bragnå, P-O Larsson, Pierre Thorwald, Karl-Peter och Rolf Malm, representerande Falbygdens Mat & Kultur, Falköping Nu – tillika Falköpings kommun -, Göteborg Baroque och Västra Götalandsregionen, till Kina. Besök var inplanerade i Peking med Förbjudna stadens kammarorkester, Pekingoperan och ett bokförlag. Vidare ett besök i Jinan, Taian och KuFu i Shandongprovinsen.
Besöket resulterade i att Förbjudna stadens kammarorkester kommer på besök i Falköping och Baroquefestivalen 15 augusti 2018. Pekingoperan vill komma på besök med sin nya uppsättning och ett arbete pågår för att få hela uppsättningen till Sverige 2021.

En folkdansgrupp från Shandong kommer på besök i februari i Falköping och gör en uppvisning på Stora Torget.

Konstnatten.

Konstnatten 2017 hade 100 utställningsplatser. Samlingsutställningen arrangerades i Bildkällans lokaler på Stora Torget i Falköping med gott resultat, ca 4500 besökare. Samlingsutställningen i Tidaholm var också den väldigt välbesökt. Föreningen samverkade med Kurorten Mösseberg med trottoarservering utanför Bildkällans lokaler vilket lockade in många besökare under lördagen. Två streetfoodvagnar serverade lokalproducerat under lördag eftermiddag och kväll utanför samlingsutställningen på Bildkällan