Grattis till Gyllene Äpplet 2023
nov 5, 2023
19 oktober anordnade vi Konstnattsefterfest för våra deltagare vid Konstnatten 2023, ca 90 glada deltagare som avnjöt mat på Östergårdens Loge. Vid efterfesten delades Gyllene äpplen ut till utställare/utställningsplatser som utmärkt sig särskilt. Några av dem var med under kvällen! Nu laddar vi om för kommande arrangemang!
För första gången delade vi ut två gyllene äppelhalvor till två duktiga fotografer, Nicklas och Margareta!

De fick Gyllene Äpplet 2023, med motiveringar i sammandrag:

Gyllene Äpplet 2023 tilldelas

Helanders Ecomat – Gretas restaurang

för gårdens mathantverk

Med sina ekologiska odlingar levereras inte bara råvaror till den egna restaurangen utan också till humlor, bin, fjärilar och fåglar. Med stor omtanke odlas grönsaker  och

produceras lammkött för att få bra råvaror och hålla landskapet öppet.

Gretas restaurang levererar vad gården har och efter säsong. Allt ekologiskt odlat och uppfött – vilket tillsammans med arvet efter Greta – borgar för en smaklig och god måltid. Helanders Ecomat är ett gott exempel på när en god tanke omsätts i goda råvaror och en bärkraftig verksamhet med mathantverket i fokus. Bra mathantverk har sin publik

var det än uppstår.

Gyllene Äpplet 2023 tilldelas

Galleri Ärla – Årets galleri.

Vid Borgundabergets fot, med en storslagen utsikt över landskapet, finner du en plats där  konst, kultur och hantverk möts och förstärker varandra.

Carina Einarsdotter har  med sitt Galleri Ärla etablerat en självklar plats för konst och ett fantastiskt besöksmål under Konstnatten. Galleri Ärla är ett bra exempel på en kulturell och kreativ näring som kombinerar verksamheter och visar att platsen för etablering inte är huvudsaken utan kvalitén i verksamheten.

Galleri Ärla drivs med  kvalité, kunskap och glädje

 

Gyllene Äpplet 2023 tilldelas

The Bauer Quartet

för att ha berikat Konstnatten

Med utställningen ”Musik möter konst” i entréhallen på Ållebergsgymnasiet berikade The Bauer Quartet  Konstnatten med ett väl genomfört arrangemang. Med konst av John Bauer, Elin Keros foto, Helle Bangs Bauersamling av bronsstatyer och förskolorna Trollet, Vindängen, Kinnarp och Åsarp fantasifulla kreationer, rekvisita och scenografi mötte besökarna en bildvärld inspirerad av John Bauer.

Konserter med nyskriven musik och med texter av bland andra Torbjörn Karlsson, inspirerade av John Bauers förtrollande sagovärld, framfördes av The Bauer Quartet.

Arrangemanget involverade barn, unga musiker och bildskapare och konstnärer inom både bild och musik i en samklang.

 

Gyllene Äpplet 2023 tilldelas

Falköpings närradioförening

för att de gör Konstnatten hörbar.

Med stor energi och entusiasm har Falköpings närradio speglat Konstnatten i radio- och bildreportage. Med förinspelade reportage har personalen speglat entreprenörer inför Konstnatten och med direktsända inslag har närradioföreningen gjort en resa på Falbygden och dess deltagare på Konstnatten med spännande reportage . En viktig funktion för att synliggöra engagemanget på bygden och göra arrangemanget hörbart och tillgängligt för alla.

 

Gyllene Äpple 2023 tilldelas Konstgaraget

Årets utställningsplats

Bilen körs ut och garaget förvandlas till en plats för konst, keramik och textilt hantverk . Konstgaraget är ett gott exempel på vad som kan omvandlas till utställningslokaler under Konstnatten. I garaget möts du som besökare av glädje och värme i en annorlunda miljö, där kärleken till skapandet står i centrum.

Gyllene Äpple tilldelas Konstgaraget för att i sitt skickliga  hantverk .skapat ett  uttryck som  är personligt, spännande och berikande i en annorlunda miljö.

 

Gyllene Äpplet 2023 tilldelas

Lina Lygneroth

för kvalité i konsten

Med stor skicklighet som keramiker skapas allt ifrån bruksföremål som exempelvis muggar, skålar, vaser och fat, till konstföremål som för dina tankar djupt ner under havsytan bland havstulpaner och sjöborrar eller till ytor och strukturer som för tankarna bortom materialet och till utseendet kan liknas vid smide eller virkat. Stor skicklighet visas även i användandet av olika sorters lera samt av glasyrer och ytbehandlingar som ytterligare förhöjer och utmanar ens bild av vad som går att skapa av detta material.

 

Gyllene Äpplet 2023 tilldelas

Margareta Setterberg

för sitt unika naturfoto.

Margareta Setterbergs bilder på Falbygdens Fågelklubbs Konstnattsutställning i

Friggeråkers Bygdegård var av det ovanliga slaget. Med bilder på Tranor i

vinterlandskap har hon fångat något som vi sällan får se. Med de gråvita fåglarna i den vita snön får hon fram en grafisk ton i bilderna. Margaretas naturbilder

förmedlar känsla och en ton som inte bara fångar ögat utan också slår an

känslomässigt. Margareta Setterberg har en unik förmåga som fotograf.

 

Gyllene Äpplet 2023 tilldelas

Nikclas Sjölund Larsson

för sin fotoutställning – Bilder av ett gåtfullt förflutet.

Med sina suggestiva bilder på fornlämningar kombinerat med texter ur Poetiska Eddan, Snorres Edda, och andra historiska skrifter, ger han bilderna kropp och en ny dimension som ger betraktaren en mening i bilden. Med sitt sätt att förmedla sina historiska bilder förmedlar ha en känsla av tillhörighet och något som slår an en sträng hos betraktaren som för mån

Shares
Share This